Afdeling: ZUNDERT & RIJSBERGEN

 

BREDA ZOEMT 

Breda Zoemt is een project opgezet door SMO Breda e.o. in samenwerking met het Bredaas Bijen Collectief en de Brabantse Milieufederatie. Op dit moment worden een activiteitencoach en drie cliënten opgeleid tot imker. Zij volgen een reguliere cursus Bijenhouden bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. De cursus duurt het hele bijenseizoen, tot oktober. Het hele seizoen worden er theorie - en praktijklessen geboden, klassikaal en bij de bijenkast van de op te leiden imkers.

SMO Breda e.o. start dit jaar met vier bijenkasten in de tuin van verzorgingshuis Huize Lâle aan de Boschstraat in Breda. Daar zullen de imkers in opleiding hun praktijklessen volgen en begeleid worden door mentoren (ervaren imkers). Door informatiedagen en meekijk gelegenheid te bieden (d.m.v. ramen met goed zicht op de kasten en imkerkappen die gedragen kunnen worden als men van dichtbij wil mee kijken), biedt het tevens op activerings- en integratie gebied mogelijkheden voor de bewoners van Huize Lâle.                       

Voor cliënten van SMO Breda e.o. die de imkerscursus niet volgen, bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een korte cursus. Binnen twee maanden wordt een kijkje genomen in de wereld van de bij, wat de bij betekent voor de mens en de natuur, de materialen waarmee een imker werkt en het honingslingeren als afsluiting. Mocht een cliënt enthousiast zijn geworden en zich meer willen verdiepen dan bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan de cursus Bijenhouden van volgend jaar.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Getekend door Emmy Struijs

 

Als de imkers aan het eind van dit jaar geschoold zijn, wordt gekeken naar de mogelijkheden op educatief gebied. Andere cliënten binnen SMO Breda e.o. die geïnteresseerd zijn krijgen de gelegenheid mee te kijken en te helpen met de opgeleide imkers. Ook streven we naar de mogelijkheid om andere doelgroepen te informeren over de bij en het imkerschap.

Het idee is overgenomen van Iriszorg in Nijmegen. Zij hebben twee jaar geleden i.s.m. de Gelderse Natuur en Milieu federatie hun project ‘Stadsbijen’ opgezet. Daar werken cliënten mee met een activiteitencoach en werken ze samen aan alle taken die bij een imker horen. SMO Breda e.o. heeft ervoor gekozen om ook cliënten op te leiden tot imker. Het geeft hen de ruimte om te zoeken naar de mate van verantwoordelijkheid en uitdaging die ze aan kunnen. Tevens is het behalen van een diploma een enorme boost voor het zelfvertrouwen.

Om Breda Zoemt mogelijk te maken werken wij binnen SMO Breda e.o. met veel verschillende projecten samen.

De houtbewerking heeft de bijenkasten gemaakt waar de imkers in opleiding hun eerste bijenvolken in gaan houden. Ook mensen buiten SMO Breda e.o. kunnen bijenkasten kopen. Tevens zaagt de houtbewerking het geraamte voor een aantal bijenhotels die door mensen van woonvoorziening de Vliet gemaakt gaan worden.

De stoffeerwerkplaats maakt de imkerkappen voor mensen die willen komen kijken naar de bijenkasten van dichtbij. Onze huistekenaar heeft een tekening gemaakt die gebruikt wordt voor ons logo.

Het tuinproject gaat zich inzetten voor de vulling van de bijenhotels, het kweken van planten en bollen om de bij in de naaste omgeving te voorzien van een gevarieerde en aantrekkelijke flora als dit niet het geval is.

Het Klusteam gaat voor ons de ruimte werkbaar maken. Zij gaan schuttingen zetten en ramen plaatsen in de schutting om mee te kunnen kijken op een veilige plaats.

Door al deze expertises te bundelen is het mogelijk om dit project van de grond te krijgen. Breda Zoemt is dan ook zeker een project met veel uitdaging en ruimte om nieuwe ideeën aan te spreken.

voor meer informatie:

SMO Breda e.o.

telefoon 076-5645050

Contactgegevens

Willem van Sprundel
Bruine Berk 3
4881 XR ZUNDERT
tel 076 - 597.52.70

Zwerm gezien?
Bel Ado Vermeeren 076-5964171 / 06-51728086
of
Rob Bink 076-598.58.70 / 06-48315867
of
Willem van Sprundel 076-5975270tips voor de website? Mail de webmaster
tom@diderich.nl

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.